Търсене:   

    НАЧАЛО  |  ДОБАВИ ФИРМА  |  КОНТАКТ Разширено търсене   

Туризъм / Къщи
Къща-Музей
на Емилиян Станев


гр. Велико Търново
ул. "Н. Златарски"№ 20
Тел.: 062/ 62 19 25
Лице за контакти: Радка Пенчева
e-mail: emstanevmuseum@abv.bg
www.emstanevmuseum.hit.bg


Когато посещавате столицата на Второто българско царство, Велико Търново, включете в своя туристически маршрут и къщата музей на големия майстор на словото - Емилиян Станев.

В сърцето на старо Търново, в близост до известната Самоводска чаршия, на улица "Никола Златарски" се намира родната къща на класика на българската литература Емилиян Станев.

Великотърновският дом на писателя, както наричат музея, изцяло руши представата ни за типичен музей — със стъклени шкафове, битови предмети, много документи. Цялостният художествен проект е на режисьора Въло Радев (в колектив с Иван Халачев, Константин Джидров, Николай Минчев, Скарлет Зидарова). Комплексът обхваща две сгради, една срещу друга. Къщата-музей е дело на арх. Христо Коев. Другата — е фонд към музея, където се съхранява архивът на Емилиян Станев, има зала за срещи и административна част. Макар и различни, двете сгради са стиличстично сходни.

Изграждането на музея е продължило цели шест години и на 5 май 1987 г. в чeст на 80-годишнината от рождението на Емилиян Станев е бил открит.

Синкретичното представяне включва музика, живопис, скулптура, фотография, литература и съвременни аудио-визуални технологии. Мястото е подходящо за провеждане на открити уроци по литература - тук посетителите ще се докоснат до писателя и човека Емилиян Станев, тук всеки ще бъде провокиран от оригиналната експозиция да открие нещо ново от творчеството му или пък да се върне към друго, познато вече. Тук сякаш от всеки ъгъл, от всеки предмет ни гледат умните, проницателни очи на Твореца, присвити, леко иронични към суетата на ежедневието и към самоуверието, че всичко е разбираемо, че всичко е постижимо. Който има очи - да види, който има уши - да чуе, който има сетиво - да усети мисловната сила на Емилиян-Станевото проницание: "Истината ли? Запазете я за себе си, щом я знаете, за мен оставете илюзията." !

Къщата-музей е построена на мястото на родната къща на писателя, където той е живял от раждането си през 1907 г. до 1922 г., когато семейството му се преселва в град Елена. Нищо от нейния автентичен вид не е било съхранено. Днeс само първия етаж на архитектурното разпределение е запазено, за да бъде отделена рожденната стая на големия майстор на словото. Когато пристъпите прага, ще ви посрещне символно-ритуална музика, на фона на която можете да разгледате родословното дърво на Емилиян Станев. Тук можете да видите и пишещата машина "Ремингтон", на която е писал всичките си творби и която е ползвана преди това от друг голям български писател —Светослав Минков.


нагоре | назад | Обратно към ТуризъмНАЧАЛО    |     ДОБАВИ ФИРМА    |     КОНТАКТ
Copyright © 2005-2008 BulTime.com   Права за ползване